Ahad, 10 Januari 2010

ULASAN KOMSAS 1: SINOPSIS CERPEN KASUT KELOPAK JANTUNG (TING. 1)

Mulai hari ini saya akan berusaha untuk memasukkan entri berkaitan dengan ulasan KOMSAS bagi tingkatan 1 dan 4, memandangkan mulai sesi persekolahan 2010 guru dan murid akan mengkaji kedua-dua teks antologi KOMSAS dan novel baharu. Mudah-mudahan bahan yang dipaparkan di dalam blog ini dapat dimanfaatkan sebaik mungkin.

Sinopsis

Cikgu Harun menerima sebuah bungkusan lagi ketika balik dari surau pada malam itu. Hadiah seperti itu sering diterimanya setiap kali menjelang 16 Mei. Hadiah itu telah membuatkan Cikgu Harun mengimbas kembali kenangan silamnya sebagai pendidik di kawasan pedalaman tiga dekad yang lalu. Ketika Cikgu Harun di dalam kelas darjah tiga, beliau pernah menanyakan Ahmad, mantan muridnya sama ada beliau sudah membeli kasut atau belum. Pertanyaan yang sama juga diulangi saban minggu kerana Ahmad tidak mampu untuk membeli sepasang kasut. Cikgu Harun terus mendesak Ahmad sehingga menimbulkan kemarahan kepada Cikgu Harun. Pada suatu hari, ketika aktiviti senaman dijalankan Ahmad didenda memakai kasut yang diperbuat daripada kelopak jantung pisang kerana Ahmad tidak berpakaian lengkap seperti murid-murid lain. Peristiwa itu telah menyebabkan Ahmad berasa malu dan terus ponteng sekolah hampir seminggu lamanya.

Cikgu Harun terpaksa ke rumah Ahmad untuk mengetahui sebab Ahmad tidak datang ke sekolah. Setelah menunggu beberapa ketika Ahmad pulang dari kebun dan masih memakai kasut kelopak jantung yang diberikan oleh Cikgu Harun. Kepatuhan muridnya ini dan ketidakmampuannya untuk membeli sepasang kasut menyebabkan Cikgu Harun tidak dapat menahan kesedihannya. Lantas, beliau terus ke pekan untuk membelikan pakaian sekolah dan kasut untuk Ahmad. Sebenarnya, segala memori indah yang dipaparkan antara Cikgu Harun dan Ahmad sudah pun berlalu tiga dekad lamanya. Kini, Cikgu Harun sudah pun bersara dan setiap tahun sempena Hari Guru, beliau akan dihadiahi Ahmad dengan sepasang kasut baharu dan berjenama. Hal ini demikian sebagai mengenang jasa Cikgu Harun kerana Ahmad kini sudah berjawatan pengurus besar di sebuah syarikat pengeluar kasut terkemuka di bandar. Peristiwa memakai kasut kelopak jantung telah menyedarkan Ahmad betapa pentingnya kasut kepada manusia.

72 ulasan:

  1. ntah pape ah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hurmm ! ! bab ko x paham . .bab tuh ko kte ntah pape ! !law ko serius opkoz ko paham ! !:P

      Padam
    2. emm..btl3..

      Padam
    3. BeSt LaH cItE nIe... :-)

      Padam
    4. Kamu boleh diam tak fu_k

      Padam
  2. sy tk fhm apa cerita kasut kelopak jantung itu

    BalasPadam
    Balasan
    1. TERUKNYA kau ni!! X pernah baca Kelopak Jantung ke?????

      Padam
  3. dalam exam, cikgu type kasut kelopak pisang haha!

    BalasPadam
  4. cukgu buat mind mape lah ulasannya

    BalasPadam
  5. novel ni bagus la.

    BalasPadam
  6. Novel ni bagus..Banyak beri pengajaran..

    BalasPadam
  7. ~ aahahhaX !
    ~ niey novel cantek dea pnyak ceyta !

    BalasPadam
  8. novel niey bagus, citenya sediy...

    BalasPadam
  9. NOVEL INI KELUAR DALAM UJIAN PERTENGAH TAHUN

    BalasPadam
  10. oohhh...ilike this novel..

    BalasPadam
  11. novel nie mmg bagus... cpew ktew x bgus???
    perghhhhhhhhhh.... exam akhir thun kluar soalan nie.... :)

    BalasPadam
  12. novel ni banyak pengajaran ngan nilai kan

    BalasPadam
  13. Argh cerita nie bsannn betul!

    BalasPadam
  14. novel niey best..sediyh...ckgu saye suruh bce smpai mengangis..baru faham...kuang3!

    BalasPadam
  15. novel kelopak jantung,best jugk smpai mngangis

    BalasPadam
  16. cerpen ni best,,,brlang-ulng bce,,x prnah bosan,,ssiape yg bosan tu brmkna dy x mnjiwai wtak2 yg ad dlm cite nie,,,1 klas bce sparuh yg mnagis..mmg best...respect puan noreidah bnti othman yg wat cite ni.. ^_^... :))

    BalasPadam
  17. sakai doo citer nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko reti ke nk buat citer yg best mcm citer niey???
      kalo x reti x yah nk kutuk lebih2....

      Padam
  18. bestlah crite ni xpayahlah nak kutuk llbih

    BalasPadam
  19. jaln ceritanya amat menarik..
    trdpt bnyk nilai dan pngjaran///

    BalasPadam
  20. Best cerita nie.. Memang saya suka cerita ni.. Berulang - ulang kali baca.. x pernah bosan pun.. memang banyak pengajaran dlm ni..:)

    BalasPadam
  21. terima kasih kepada pengarang cerpen ini....bagus untuk santapan pelajar-pelajar...TAHNIAH

    BalasPadam
  22. nape lah sinopsis die panjang sangat buat lah pendek skit ... snang skit kerje .... haiyaaaa

    BalasPadam
  23. pika nurafikah13 Jun 2011 8:27 PTG

    bestnya crita ni ..

    BalasPadam
  24. buku ini lah membantu saya dan ubah perangai saya............................

    BalasPadam
  25. bathma
    saya suka cerita ini .

    BalasPadam
  26. novel nie bagos saya suka ianya memberi kita pengajaran tentang betapa pentingnya kasut kepada manusia..............

    BalasPadam
  27. sangat menyearkan kiter tentang kehidupan org yg lbih susah dri kiter sumer....and sape yg kater cerpen ni x best mmg x patut....

    BalasPadam
  28. hmmm .. ! memang best lharh .. ! TErbAiK BOboIbOy .. !

    BalasPadam
  29. hehe .. ye memang terbaik .. !

    BalasPadam
  30. tak seronok langsung......?

    BalasPadam
    Balasan
    1. nape x sronok pulak?? x faham la kot.. :P

      Padam
  31. memang best arh.. kasut kelopak jantung nie.. kat skolah tadi cikgu tnye nasib bleh jawab.. dah la org pertama yg jawab... mudah untuk difahamilah crita nie...:)

    BalasPadam
  32. very interesting and sangat baik dan menolong untuk belajar <3

    BalasPadam
  33. best gak cerite ni banyak pengajaran yang kite peroleh daripadanya

    BalasPadam
  34. mind maping takde ke?????

    BalasPadam
  35. Yg lain tu takde ke? Mcm gaya bahasa ke?Plot ke? takde?

    BalasPadam
  36. panjang nye ..,, yg pendek punya x der ke ? cikgu sye nak yg pendek aje !!

    BalasPadam
  37. GuS vHa NoVeL nIe. . .

    BalasPadam
  38. cIkGu aDa lGi kHa yG pAlIng PeNdEk sInOpsIs?

    BalasPadam
  39. aq nk pendek gak... penat tangan nk 2lis

    BalasPadam
  40. cerita ni sngt sedih betui.sy brasa sakit hatiy.

    BalasPadam
  41. sy amat suka citey ini.ini menarikkkkk hati sy dan boyfriend aku.

    BalasPadam
  42. membosankan...

    BalasPadam
  43. amat membosankan

    BalasPadam
  44. Tengok KASUT KELOPAK JANTUNG versi FILEM PENDEK..
    BEST!!

    http://www.youtube.com/watch?v=sVPpzMp4y3c

    BalasPadam
  45. Thank sbb mmbantu buat sinopsis

    BalasPadam
  46. best cerita ni, kisah sedih juga dimasukkan...........
    saya selalu baca

    KUALA LUMPUR

    BalasPadam
  47. Sooooooooooo best this story
    I like it............,I also read this book everytime and anywhere



    NUR ELINA ARINA
    KUALA LUMPUR

    BalasPadam
  48. betul la kak,best cerita ni........

    NUR ELISYA ARINA
    KUALA LUMPUR

    BalasPadam
  49. x cukup lengkap lgi lh.x best cite nie langsung

    BalasPadam
  50. bosaaaaaaaaaaaaaan.

    BalasPadam
  51. bosan betullah aqu baca cerita niey

    BalasPadam
  52. Terima Kasih Cikgu,Ia Sangat Membantu Saya.

    BalasPadam
  53. Ia sangat membantu saya membuat sinopsis kerja sekolah

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju sangat sangat :)

      Padam
  54. Sinopsis kelopak jantung: Cerpen Yuran Tukang Lama Tempang trauma embah sepucuk surat daripada kawan

    BalasPadam
  55. Cerita yang sangat menarik hati dan ada banyak nilai terdapat dalam novel ni. Terbaik !

    BalasPadam
  56. terima kasihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    BalasPadam
  57. best cerita nie

    BalasPadam
  58. ia akan menjadi rujukan saya dan kawan-kawan

    BalasPadam
    Balasan
    1. yelah,tuuuuuu-cikgu ambik kat buku komsas kannnn....hi,hi,hi

      Padam
  59. komsas kan rujukan guru

    BalasPadam