Sabtu, 30 Januari 2010

ULASAN KOMSAS 13: SINOPSIS BAB 1 - NOVEL SUKAR MEMBAWA TUAH




Bab 1 – Inilah Dunia Kami

Sebaik sahaja sang suria memancarkan sinarnya, Pak Katan sudah bersiap sedia untuk ke hutan bagi memulakan pekerjaan rutinnya, iaitu mencari rotan di hutan. Adit turut bersama-sama ayahnya mencari rotan di hutan pagi itu. Adit sudah lali dengan kerja-kerja mencari dan menyediakan tali untuk mengikat rotan yang bakal dikutip dari hutan. Sebelum itu, Adit pergi ke sungai terlebih dahulu untuk mengangkat belat yang dipasang oleh ayahnya dengan harapan mereka mendapat banyak ikan. Nasib menyebelahinya kerana belat yang dipasang dipenuhi dengan ikan-ikan yang terlekat. Setelah itu, dia meletakkan kembali belat tersebut dan mendayung sampannya pulang ke rumah, serta bersiap-siap untuk menemani ayahnya ke hutan selepas sarapan pagi.

39 ulasan:

  1. cam sakai je woo hoo!!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. pe la kaunie syukur ape yang ade fuck!!!

      Padam
  2. sinopsis sukar membawa tuah oleh m.z erlysha

    BalasPadam
  3. siti zulaika bte shamsul norazman12 Februari 2010 10:45 PG

    mnew sonopsis sukar membawa tuah...dikarya oleh m.z erlysha.......oleh siti zulaika bte.shamsul norazman....1 best.....

    BalasPadam
  4. tak ada bab 3 punya?

    BalasPadam
  5. Tak ada bab 2,3,4,5,6,7,8,9 !!!

    BalasPadam
  6. Facebook Dan email ke gmail

    sukarmembawatuah@gmail.com

    BalasPadam
  7. alia aina binti abdullah12 Mei 2010 1:23 PTG

    best gilerr!!!!!!!!!!!!!!!bacalah wei!!!!!!!(^_^)smile if u r reading.....love alia aina binti abdullah!!!!1batani

    BalasPadam
  8. penipu nye orang

    BalasPadam
  9. x paham langsung

    BalasPadam
  10. salam,,,
    boleh tnye...
    agk2 soalan ape yg bole kuar pekse tgh tahun nie..
    jwb ye

    BalasPadam
  11. yg pendek tkde ke

    BalasPadam
  12. betol2 x paham la

    BalasPadam
  13. mne bab yg lain.
    cam sakai la hahahahahaah

    BalasPadam
  14. bosannyer asek tgok yg pnjg jer
    sakai btol la
    wahahahahahahahhaha
    argghhhhhaahahahaha
    wakakakakakakk

    BalasPadam
  15. tak ada bab lain pun

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak ada bab lain pun

      Padam
  16. korg ni dh bce pon komen la bende baek skit
    guru cemerlang tu
    korang ingat snang ke nk jadi guru cemerlang
    hormat la skit

    BalasPadam
  17. cikgu x de pengajaran ke?

    BalasPadam
  18. pahal panjang sangat ni? ishh nak copy dalam buku tulis pun susah

    BalasPadam
    Balasan
    1. panjang??? owh nk copy eh erm..baek buat sendiri dri copy...

      Padam
    2. eh samela..kite pon nak copy dlm buku tulis gak ni

      Padam
  19. ezzah(lejeu zah)22 Mei 2011 10:29 PTG

    hmph budak zaman skrg mmg x tau ormat org lgsung.
    helo klo nak coment 2 coman ar baik2 ni tak mcm x de pendirian lgsung.
    ni ilmu sila hormat!
    aq ni bru 13thn mseh ada sifat hormat.
    korg yang da tue tak kan x tau ormat org.
    saya nak mintak maaf yer cikgu yg wat alasan ni.saya nak mintak maaf bg phak dorg wlaupn saya x knal mreka tpi maafkan mereka yerk!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sinopsis ini sangat bagus.Terima kasih kpd org yang membuat sinopsis ini.Sekarang saya tidak mempunyai masalah utk membuat sinopsis..........

      Padam
  20. thank you for doing the SINOPSIS, pleased email me your details to azhari@caberawet.com or sukarmembawatuah@gmail.com. from: the publisher

    BalasPadam
  21. Sinopsis ni sama dengn ringkasan eh?

    BalasPadam
  22. buku niiii best so siapa yang cakap buku ni x best, sakai untuk pengetahuan semua dia orang yg sakai sebenarnya,,,,,,,,,,,,,,????????????????????????????????

    BalasPadam
  23. sy pun nak minta maaf dari pihak mrk sb hidup kita mesti maaf bermaafan T.Q

    BalasPadam
  24. best dan tak best

    BalasPadam
  25. best boleh buat contoh sinopsis yg cikgu suruh buat ......hihihi

    BalasPadam
  26. Huh~Tengah cari sipnosis keseluruhan tapi website ni pulak yang keluar.....Adoiiii

    BalasPadam
  27. kesian dye !

    BalasPadam
  28. bagus pembuatnya..............best boleh jadikan contoh ni...

    BalasPadam
  29. Saya dapat Pmr 7 A - Avinesh Kumar- 2013

    BalasPadam
  30. BAGUSNYA BUKU KOMSAS

    BalasPadam