Ahad, 29 Oktober 2017

ISU KARANGAN KE-4 YANG PERLU DIFOKUSKAN

ISU KARANGAN KE-4 YANG PERLU DIFOKUSKAN
Pada zaman serba moden sekarang, tanpa telefon bimbit dan komputer riba, hidup bagaikan tidak sempurna. Malah tiada hari yang berlalu, tanpa menghantar atau menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) mahupun tanpa menjengok laman sosial. Laman web rangkaian sosial tersebut telah menjadi satu trend dalam kehidupan masyarakat. Laman sesawang sosial seperti Friendster, Myspace, Facebook, dan Twitter kini semakin tersohor dan meluas p...enggunaannya lantaran rata-rata masyarakat pelbagai lapisan usia sudah celik teknologi maklumat.
Terkini dikatakan terdapat 600,000 blogger dan 12 juta pengguna laman sosial yang sangat popular iaitu Facebook di seluruh Malaysia. Semua lapisan masyarakat baik golongan pemimpin, golongan profesional sehinggalah ke peringkat kanak-kanak boleh dikatakan majoriti mempunyai laman web rangkaian sosial sendiri. Oleh itu, kesan penggunaan laman sesawang sosial tersebut kepada masyarakat yang mewarnai fokus perbincangan yang akan dihuraikan dalam makalah ini. Tegasnya, hidup zaman sekarang diibaratkan tidak sempurna, tidak lengkap dan tidak keruan, apabila semua peranti komunikasi itu ‘lenyap’ tanpa disentuh dalam kehidupan seharian.........................

* Perbincangan selanjutnya haruslah tertumpu pada:
(a) Manfaat penggunaan media sosial
(b) Kesan negatif penggunaan media sosial
(c) Faktor-faktor tarikan penggunaan media sosial.

*** Untuk bacaan tambahan, sila rujuk artikel 19 saya selanjutnya yang berjudul "Memanfaatkan Laman Sesawang Sosial" dalam buku KRU 3 dan artikel 1 yang berjudul "Peranan dan Impak Media Massa" dalam buku KRU 4.


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan