Sabtu, 5 November 2016

ISU KARANGAN YANG PERLU DIFOKUSKAN - ISU 9

PERSEDIAAN MENGHADAPI KERTAS BAHASA MELAYU 1 SPM 2016:
ISU KARANGAN YANG PERLU DIFOKUSKAN - ISU 9 


       Belakangan ini fenomena tentang gejala rasuah semakin mendapat tempat untuk dibincangkan oleh pelbagai pihak di negara ini. Semua negara di dunia tidak terkecuali dalam masalah rasuah. Rasuah bukan sahaja melanda negara-negara miskin, tetapi juga negara-negara maju seperti Amerika Syarikat dan Britain. Di sesetengah negara, gejala rasuah menjadi begitu serius dan diisy...tiharkan sebagai musuh utama berkenaan. Kita dapat menyaksikan kerajaan di beberapa negara tumbang, kerana rasuah sudah berakar umbi dalam pentadbiran kerajaan, sehingga menggugat pemerintahan. Di sesetengah negara pula, kemiskinan dan kemunduran mendorong rakyat, pegawai-pegawai kerajaan dan pemimpin negara itu melakukan rasuah. Lantaran itu, usaha yang serius haruslah diambil bagi menangani jenayah rasuah yang semakin menjadi barah dalam masyarakat.
*****.................
      
      Secara tuntas, gejala rasuah semakin berlarutan jika masyarakat masih menganggap bukan satu perbuatan jenayah. Tegasnya, tidak ada satu pun masyarakat, negara, atau agama yang mengiktiraf dan menerima rasuah sebagai satu amalan dan cara hidup. Rasuah bukan sahaja merupakan amalan yang tidak baik, malah dianggap berbahaya. Penyakit ini seolah-olah menjadi trend kehidupan moden dan seolah-olah merupakan suatu amalan yang sah, halal, dan menjadi sebahagian daripada keperluan hidup. Jika dibiarkan berleluasa, rasuah boleh menjadi barah dalam masyarakat yang akhirnya akan merosakkan ekonomi, meruntuhkan kerajaan, dan menggugat kedaulatan negara. Dengan kata lain, rasuah bukan sahaja merupakan masalah generasi sekarang, tetapi juga akan menjadi masalah kepada generasi akan datang. Hal ini demikian kerana rasuah merupakan virus utama yang merosakkan keharmonian masyarakat dan membawa kepada keruntuhan tamadun manusia. Lantaran itu, masyarakat yang beramal dengan rasuah merupakan masyarakat yang tidak bertamadun dan bermoral.

*** Untuk bacaan tambahan sila rujuk artikel 24 saya selanjutnya yang berjudul "Memerangi Jenayah Rasuah" dalam buku KRU 1.
Gambar hiasan.Tiada ulasan:

Catat Ulasan