Khamis, 10 September 2009

BAHAN BANTU MENGAJAR: 3 - MENGEKALKAN MAKANAN WARISAN



Warisan Tidak Ketara Makanan 2009

Bil Nama Makanan Bil Nama Makanan
Bil Nama Makanan
1. Nasi Lemak 35. Gulai Asam Rom 68. Kuih Cara
2. Nasi Ayam 36. Kari Kepala Ikan 69. Kuih Bingka
3. Nasi Kunyit (Pulut Kuning) 37. Kurma Daging/Ayam 70. Kuih Bakul
4. Nasi Tumpang 38. Pajeri 71. Kuih Bulan
5. Nasi Kerabu 39. Masak Ikan dan Pisang Dalam Buluh 72. Kuih Cincin
6. Nasi Dagang 40. Yong Tau Foo 73. Kuih Bakar
7. Nasi Himpit 41. Daging Dendeng 74. Kuih Sepit
8. Nasi Goreng Kampung 42. Ayam Panggang 75. Apam Balik
9. Nasi Ulam 43. Botok-Botok Ikan 76. Pisang Goreng
10. Ketupat 44. Sambal Tumis 77. Keropok
11. Lemang 45. Chili Crab 78. Opok-Opok
12. Pulut Kukus Periuk Kera 46. Teh Tarik 79. Karipap
13. Mee Mamak 47. Cendol 80. Buah Melaka @ Ondeh-Ondeh
14. Laksa 48. Air Batu Campur (ABC) 81. Lempeng
15. Mee Kari 49. Air Kelapa 82. Bahulu
16. Char Kuay Teow Pulau Pinang 50. Air Selasih 83. Dodol
17. Laksa Johor 51. Hinava/Umai 84. Lempuk Durian
18. Mee Siam 52. Pekasam 85. Wajik
19. Bubur Pedas Sarawak 53. Tempoyak 86. Seri Kaya
20. Bubur As-Sura 54. Otak-Otak 87. Halwa
21. Bubur Sum-Sum 55. Sambal Belacan 88. Agar-Agar
22. Bubur Kacang Hijau 56. Cencaluk 89. Pulut Panggang
23. Sagu Gula Melaka 57. Sambal Gesek Ikan Bilis 90. Tapai
24. Kuih Bingka Ubi 58. Sate @ Satay 91. Masalodeh
25. Rendang 59. Yee Sang 92. Putu Mayam
26. Serunding 60. Sata 93. Maruku
27. Ayam Percik 61. Telur Pindang 94. Roti Jala
28. Manok Pansoh 62. Kerabu Mangga Muda 95. Roti Canai
29. Masak Asam Pedas 63. Acar 96. Tosai
30. Gulai Tempoyak Ikan Patin 64. Kuih Keria 97. Penderam
31. Ikan Bakar 65. Kuih Koci 98. Kuih Lopis
32. Ikan Panggang Tanah Liat 66. Akok 99. Laddu
33. Gulai Lemak Umbut 67. Kuih Seri Muka 100. Ubi Kayu
34. Gulai Lemak Cili Padi



Berdasarkan bahan rangsangan tersebut, huraikan pendapat anda tentang usaha-usaha untuk mengekalkan warisan makanan di negara ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan